20 Şubat 2018 Salı

AYAK KOKUSU NASIL ENGELLENİR?



 Ayak kokusu hemen hemen her insanın ortak problemidir. Yanlış ayakkabı seçimi,uzun bir süre ayakta durmak veya giydiğimiz çoraplar ayaklarımızın terlemesine ve bakteri oluşumuna yol açarken aynı zamanda kötü kokuyu da  beraberinde getirirler. Ayak kokusunun en büyük nedenlerinden birisi uzun bir süre kapalı bir ortamda ayakkabı ile durmaktır. Demek istediğim çalışan bir insansanız sürekli iş yerinde ayakkabı ile durmak zorundasınızdır ve bu durum da ayaklarınız hava almadığı için daha fazla terlemeye ve daha yoğun bir koku oluşumuna sebep olur. Tabi ki çalışma ortamında veya okul ortamında ayakkabılarımızı çıkarıp oturamıyoruz. ancak bir kaç yöntem ile ayak kokusunun ve ayakkabı kokusunun önüne geçebiliriz.

AYAKKABI VE ÇORAP SEÇİMİNE DİKKAT EDİN

Ayak kokusunun en önemli nedenlerinden birisi şüphesiz yanlış ayakkabı seçimidir. Bazı ayakkabılar ayaklarınızın daha fazla terlemesine neden olur. Hiç hava almayan ayakkabıları tercih etmeyin. Aynı zamanda teri tutan ve pamuklu çoraplar tercih ederseniz ayak kokusunu önlemiş olursunuz.


AYAKKABILARINIZI HAVALANDIRMAYI İHMAL ETMEYİN

Ayakkabıları havalandırmak oluşan bakterileri ve kötü kokuyu dağıtmaya yardımcı olur. Ne kadar ayaklarınızı temiz tutsanız da ayakkabıda kötü koku gitmediği sürece ayaklarınızda aynı şekilde kokmaya devam edecektir. Ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra mutlaka balkonda veya hava alabilecek bir yerde bekletin.Aynı zamanda bir ayakkabıyı uzun bir süre giymemeye de özen göstermelisiniz.

DOĞAL YÖNTEMLERDEN FAYDALANIN 

Ayakkabı ve ayak kokusunu gidermek için son derece doğal yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde kendinizi bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.

ÇAY: En sık kullanılan doğal yöntemlerden birisi çaydır. Çayı ister ayaklarınızı bakterilerden temizlemek ve terlemeyi azaltmak için, isterseniz de ayakkabı kokusundan kurtulmak için kullanabilirsiniz. 2-3 adet poşet çayı çaydanlıkta demleyip, yarısına kadar su doldurduğunuz leğenin veya kovanın içerisine atın. Ardından ayaklarınızı 15 dakika suyun içerisinde bekletip kurulayın. Ayakkabı kokusundan kurtulmak için ise,kuru çaydan az miktar alıp ayakkabınızın içine dökün ve bir süre bekletin. Bu sayede kuru çay ayakkabıda ki kötü kokuyu hızla yok edecektir. 

LAVANTA YAĞI: Lavantanın sakinleştirici,uyku düzenleyici ve ferahlatıcı bir etkisi olduğu gibi aynı zamanda bakteri temizleme gibi etkileri de vardır. Lavanta yağı hem kötü kokuya neden olan bakterileri temizler hem de mantar oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kokusu ile de ayaklarınızın daha temiz kokmasını sağlar. Ilık suyun içerisine 10 veya 15 damla kadar lavanta yağı damlatıp bir süre ayaklarınızı ılık suyun içerisinde bekletin. Bu işlemi haftada 2 defa uygulamanız yeterli olacaktır.

SİRKE: Bakterilerin baş düşmanı olan sirke, bizleri ayak kokusundan kurtarmada oldukça önemli bir rol oynuyor. ılık su dolu bir leğenin içerisine 1 veya 2 su bardağı sirke doldurun ve ayaklarınızı bu suyun içerisinde 15 dakika kadar bekletin. Daha sonra bol su ile yıkayın.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Eğer sizde bu konudan dolayı rahatsızlık duyuyorsanız burada ki yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca nasıl cildimize veya tırnaklarımıza bakım yapıp,özen gösteriyorsak aynı şekilde ayaklarımıza da gereken özeni göstermeliyiz. Çeşitli ayak bakım ürünleri ile ayaklarınıza bakım yapabilirsiniz. Ayrıca topuklarınızı ölü derilerden arındırmayı da ihmal etmeyin.

Sevgiyle Kalın ❤







12 yorum:

  1. Ayak kokusu progroblemi olanlar bence bu yaziyu baya bi dikkate almalilar 😊

    YanıtlaSil
  2. Benim el ve ayaklarimda ter problemim var ama buna ragmen kokmadı hic. :) Sebebi de cok ayakkabi degistiriyor olmam.

    Aklıma is yerindeki bir olay geldi. Bizim arkadaslar ince coraplarla spor ayakkabi giyerdi. Namaza gecince de sonrasinda odaya bir girerdik miss gibi peynir kokmus 😂

    Müdürümz illallah demisti artık. Utanmıyormusunuz bir de bayan olcaksiniz demisti 😂 rezalete gelll

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahahha müdürünüze hak vermesek olmaz şimdi:D :D Herkesin dikkat etmesi gereken bir konu ancak biz bayanlar böyle konularda biraz daha hassas olmamız gerekiyor :)
      Sizin gibi bende fazla ayakkabı değiştiriyorum sanırım benimde bu yüzden böyle bir olay başıma gelmedi ❤

      Sil
    2. Ama mümkünse erkeklerde olsun 😂 çok akür esiminde ayagi kokmuyor. O koku beni yaşamaktan soğutuyor ya 💕😂

      Sil
    3. Ohhh o zaman çok şanslısınız siz 😂 Aynen benimde solunum yollarımı baya bir tıkıyor 😂 😂

      Sil
  3. fazlasıyla bilgilendirici eline sağlık

    YanıtlaSil